pedro1

Nostalgia: Petri Lehtonen nousi sinimustaksi ikoniksi 11.8.2012

11.8.2012 - 8:07 Tagit:, , ,

Petri Lehtonen on iso osa jalkapalloseura Interin historiaa. Hän pelasi sinimustassa peliasussa peräti 227 ottelua. Enemmän otteluita Interissä on pelannut ainoastaan Magnus Bahne, joka viime kaudella ohitti ”Pedron” seuran ottelutilastoissa.

Sitkeä ja taisteleva, sekä puolustus- että keskikenttäpelaamisen taitanut Lehtonen siirtyi TuTosta Interiin kauden 1992 jälkeen.

– Kävin urheilulukiota, jossa treenejä veti Sinkkosen Timo. Hän kysyi joidenkin aamutreenien jälkeen, että kiinnostaisiko minua saada lisää peliaikaa Interissä, joka pelasi silloin kolmosdivarissa.

Ja Lehtostahan kiinnosti.

– Teimme bussipysäkillä Sinkkosen kanssa sopimuksen siirrostani Interiin. TuTo sitten luovuttikin sarjapaikkansa, ja ”Stefu” (Stefan Håkans) osti sen. Hän sanoi TuTon ja Interin pelaajille, että seura on kiinnostunut niistä pelaajista, jotka ovat kiinnostuneita Interistä. Taisin olla ainoa pelaaja, jolla oli jo sopimus sovittuna, muistelee Lehtonen, joka seuraavalla kaudella pääsi 16-vuotiaana pelaamaan säännöllisesti 2. divisioonassa.

Paikallispelit mielessä

Interissä ”Pedro” pääsi pelaamaan rakasta vihollista TPS:aa vastaan Turun derbyjä, jotka olivat silloin uusi lisä Suomen jalkapallokartalle. Miehen oma saldo paikallispeleistä on komea: kuusi voittoa, yksi tasuri ja kolme tappiota.

– Ne olivat hienoja pelejä. Jossain pelissä oli 8 200 katsojaa, ja junnukatsojat olivat puoliksi kentällä. Onneksi paikallispelit ovat tulleet jäädäkseen, juttelee Lehtonen.

– Keksimme yhtenä derbypelipäivänä, että värjäämme hiukset Interin väreihin. Haimme jostain pilailuliikkeestä sinistä ja mustaa väriä. Pelissä otimme rumasti kuokkaan ja se väri valui silmiin. Niitä sitten pestiin pois tauon aikana, muistelee ”Pedro” yhtä derbykokemustaan.

Nousu oli huippuhetki

Inter-uransa aikana Lehtonen oli nostamassa joukkuetta silloisesta 2. divisioonasta liigakentille asti.

– Ikimuistoisin hetki on varmaan se, kun ensimmäinen nousu varmistui. Edellisenä vuotena oli nousu töpätty, ja VPS nousi silloin. Nousun jälkeen jalkapallosta tuli itselle myös ammatti. Silti se ei tuntunut työltä, ennen kuin jouduin Interistä lähtemään Kotkaan pelaamaan ja maksamaan asuntolainaa.

”Pedro” joutuikin lähtemään Interistä hieman ikävissä tunnelmissa.

– Sopimus oli katkolla ja päättyi 31.12.2002, enkä saanut Stefua kiinni. Kun sain hänet puhelimeen, kuulin, että en sovi valmentajan kuvioihin.

– En saanut valmentajaakaan kiinni, ennen kuin soitin jonkun muun puhelimella hänelle ja kysyin, että mitä tämä nyt on.

– Hän sanoi, että kyllä varmaan tiedät, kuka tässä seurassa asioista päättää. Molemmat vähän kuin pesivät asiassa kätensä, eikä varmaan kellekään jäänyt hyvä mieli. Jouluaaton aattona rupesin etsimään uutta seuraa, kertaa Lehtonen.

Interin jälkeen Lehtonen pelasi liigassa vielä yhdet kaudet KooTeePeessä ja RoPS:ssa. Sen jälkeen ura jatkui kauden verran Ykkösessä pelanneessa AC Oulussa, jonka jälkeen hän on pelannut ja valmentanut alemmilla sarjatasoilla kemiönsaarelaisessa Bodassa ja MaPS:ssa.

Nykyään töissä sijoitusalalla

Lehtosen peliura päättyi lopulta rannevammaan, joka esti pelaamisen huipputasolla.

– Ranteessa oli luukuolio, joka oli aiheutunut vanhasta vammasta. En pystynyt punnertamaan tai vetämään edes leukoja tällä kädellä, Lehtonen kertaa.

– Otin lakimieheen yhteyttä, ja siinä meni melkein kolme vuotta, ennen kuin tuli vakuutusoikeudesta päätös, että käsi on huono mutta ei estä pelaamista. Ei tullut mitään korvausta, eikä kädelle pystynyt tekemään mitään, hän päivittelee.

Jotain höytyäkin käsivammasta lopulta oli.

– Sain olla tyttären kanssa kotona ja miettiä, mitä teen isona. Nyt olen ollut pari vuotta sijoitusyhtiö Finlandia groupissa töissä ja pidän siitä helkutin paljon.

Turun Sanomat
JUUSO HÄMÄLÄINEN

 

Kirjoittaja: tsfutis
Jaa: