wallden_ja_muut

Nostalgia: Malinen kasvattaa idoleita turkulaisille 22.4.1994

22.4.1994 - 8:10 Tagit:, , , , , , , , , ,

TPS:llä kokenut runko, lupaavia tulokkaita

Turkulaiset jalkapallon ystävät ovat hieman huolissaan: viime vuosien suosikit pelaavat ympäri Suomea.
Jalkapallo TPS:n lähtijöitä ei hetkessä korvata.

Viimeistään menneen talven aikana ovat muuttolintuina lentäneet Rapa Rajamäki, Altsi Aaltonen, Kimi Suominen, Are Heikkinen, Jako Jakonen, Lele Lehtinen, Nicke Grönholm, Kimppi Lipponen jne.

Päävalmentaja Juha Malinen lohduttaa:

– Seuran on taas kerran kasvatettava tai koulutettava uusia idoleita. Lupaan, että kahden vuoden sisällä heitä alkaa löytyä. Silloin me olemme paljon pitemmällä.

– Tottakai entiset tähdet olisi pidetty, mutta se raha. Esimerkiksi Petteri Viljasella ei ollut mitään Tepsissä pelaamista vastaan. Olimme vain pari päivää myöhässä, Petterin nimi oli jo TPV:n papereissa.

Myös Kim Suomiselle kelpaisi kotiseutu.

– Erittäin sekava tilanne ei nyt houkutellut, joten neuvottelut jäivät pariin juttutuokioon. Viihdyn toki Tampereella, ja onhan matka Turkuun paljon lyhyempi kuin Pietarsaaresta, Kimi naureskeli.

On hyvä muistaa, että yhä useampi pelaaja elää seuran maksaman palkkion varassa.
Toinen realiteetti on pelaajakauppa. Jos seura kasvattaa kunnon pelimiehen, voi myynti poikia isojakin summia.

– Varmasti meiltä lähtee lähitulevaisuudessa kavereita ulkomaille. Toivottavasti vasta sitten, kun TPS:n eväät kouluttajana loppuvat, Malinen mietti.

Uusi systeemi

Manageri Tapio Harittu painottaa uutta pelisysteemiä, johon sopivuus oli pelaajahankintojen peruste.

– Pari, kolme kaveria jäi vielä puuttumaan. Toivottavasti löydämme heidät omista junioreista, Hara totesi.

Kovalla työllä Jalkapallo TPS on päässyt siihen, että toiminta pyörii hallitusti.

– Nyt on enemmän pohjaa kuin synkkinä aikoina. Tosin vanhat velat rassaavat, mutta uutta ei tehdä, hän vakuutti.

Tuo Malisen ja Haritun uusi pelitapa on entistä nopeampi, ahneesti prässäävä ja pelaajilta paljon vaativa.

– Hyökkäyspäässä pyritään ylivoimalla karvaamaan pallo pois. Ellei tämä plokkipeli onnistu, toisena vaihtoehtona on pakottaa vastustaja roiskaisemaan hätäpotkun.

– Kentän laidalla saattaa joskus tuntua, että itse vetelemme pitkiä palloja silmät kiinni. Näin ei missään tapauksessa ole. Otetaan vaikka tilanne, jossa vastustaja hyökkää leveällä rintamalla. Silloin on katkon jälkeen nopea, pitkä avaus ainoa järkevä teko.

– Jatkuva pallon siirtely keskialueella on riskialtis, usein turha pelityyli. Tarpeen tullen avaus tapahtuu lyhyellä siirrolla, mutta pallon pitää joka tapauksessa mennä eteenpäin yhdellä kosketuksella, Malinen selvitti.

Beards kunnossa

– Pitkän pallon on löydettävä oma pelaaja, ja hänen osattava ottaa se taidolla haltuun. Stewart Beardsissa TPS:llä on ehkä maan ykkönen pallon alasotossa. Eglantilainen on aivan toinen mies kuin viime kautena. Liikkuvaa tekniikkaa löytyy riittävästi muilta pelaajilta.

Tepsissä on nyt valtaosa 21-vuotiaiden nuorten maajoukkuepelaajista: Jari Pylkäs (18), Janne Oinas (20), Petri Kokko (20), Jani Keula (21), Jasse Jalonen (20). Ehkä joku näistä on Malisen tarkoittama tuleva ulkomaalainen.

– Kokko, Pylkäs, Stefan Strömborg, Panu Toivonen ovat menneet jo nyt eteenpäin. Pete Suloselle sopii lisääntynyt vastuu, ja Mika Wallden on pelaava toppari, jonka tuntuma paranee koko ajan.

Tom Enberg tulee niin, että kohina käy, Javier Paniaqua on vasuri, jollaista haimme. Hän on Suomen sarjojen paras keskittäjä, hyvä harhauttelija, joka saa laidassa hieman vapauksia, Malinen esitteli pelaajien nykykuntoa. Hyvää kuuluu muillekin, mutta nämä nimet tulivat ensimmäiseksi mieleen.

Javier pelaa

Meksikolaisen kanssa TPS tekee tällä viikolla sopimuksen. Viime vuonna ryhmässä ollut ja runsaasti peliaikaa saanut Kim Lehtonen suuntaa Ruotsin kakkosessa pelaavaan IK Ramundeen.

– Ainakin aluksi mv. Sami Koskinen menee vuokralle Raumalle, toiselle meksikaanolle Victor Maciasille etsitään pelipaikka jostakin ykkösen seurasta. Ringissä on myös omia junioreita, joista useimmat pelaavat A-junioreissa, Harittu totesi.

TPS:n mukavasti sujuneet talviottelut ovat toki herättäneet mielenkiinnon uusiin raitapaitoihin.
Moni sanoo, että “On ne ainakin kerran nähtävä.” Toinen kerta onkin jo pelaajien ja valmentajan asia.
Valmentaja Malinen ajoi harjoituskaudella sisään kovaa, aggressiivista pelitapaa.

– Pojat oli välillä herätettävä. Vaikka näin tapahtuu myös kesällä, se ei merkitse turhan kovuuden korostamista. Yhtään typerää varoitusta en hyväksy, miestä voi ottaa puhtaastikin.

Turun Sanomat
JAAKKO RAUNIO

Kirjoittaja: tsfutis
Jaa: