kalevi_lehtovirta12.5.2011

Nostalgia: Lehtovirta näki läheltä lahjusskandaalin seuraukset 12.5.2011.

12.5.2011 - 12:12 Tagit:, , , , , , ,

Vuonna 1950 Suomi voitti jalkapallomaaottelussa silloisen huippumaan Jugoslavian lukemin 3–2. Voittomaalin iski turkulainen jalkapalloilija Kalevi Lehtovirta. Seuraavana vuonna, tasan 60 vuotta sitten, Turun Pyrkivää edustanut Lehtovirta valittiin Suomen parhaaksi jalkapalloilijaksi.

Kun turkulainen pallotaituri oli vielä osa Suomen jalkapallomaajoukkuetta kotiolympialaisissa, oli Lehtovirta antanut sellaiset näytöt osaamisestaan, että ammattilaiskentät kutsuivat. Vuosi oli 1953, kun Lehtovirta pakkasi kimpsunsa ja kampsunsa ja lähti Ranskaan pelaamaan legendaariseen Red Star -joukkueeseen.

– Kai ne olivat nähneet pelejäni. En ainakaan tyrkyttänyt itseäni heille, muistelee nyt 83-vuotias Lehtovirta.

Aulis Rytkönen lähti ammattilaiseksi Ranskaan jo vuonna 1952, mutta on ollut hieman epäselvää, oliko Lehtovirta vai Nils Rikberg kautta aikain toinen ulkomaille pelaamaan siirtynyt suomalainen jalkapalloilija.

Molemmat lähtivät Ranskaan pelaamaan samoihin aikoihin. Lehtovirta oli kuitenkin pelipaikoilla Ranskassa ennen Rikbergiä, vaikka ilmeisesti Rikberg oli allekirjoittanut pelisopimuksen ennen Lehtovirtaa.

– Rikbergillä oli Suomessa cupin finaali vielä pelaamatta, kun minä lähdin Ranskaan. Hän tuli vasta sen finaalin jälkeen, Lehtovirta juttelee.

Aika Ranskassa
päättyi skandaaliin

Kaikkiaan Lehtovirta pelasi Red Starissa yhteensä neljä kautta. Pariisilainen joukkue pelasi Ranskan toisessa divisioonassa, mutta kyseessä oli ammattijoukkue. Lehtovirran mukaan joukkue ainakin harjoitteli määrällisesti enemmän kuin suomalaiset joukkueet.

– Kaikkiaan se oli hieman erilaista. Ei se silti mitään ihmeellistä ollut, pelejä ja harjoituksia, kuittaa Lehtovirta.

Vaikka Ranskassa pelasi samaan aikaan kolme Suomen ensimmäistä jalkapalloammattilaista, eivät pelurit paljon ehtineet viettää aikaa yhdessä.

– Tulimme lomille Suomeen aina Rytkösen kanssa yhdessä. Ja pelasin yhden ottelun Rytkösen joukkueessa Toulousessa. Se oli näytösottelu jotain brasilialaista joukkuetta vastaan, kertoo Lehtovirta.

Lehtovirran toiseksi viimeinen kausi Ranskassa päättyi nousujuhliin ja sarjaporrasta ylemmäs joukkuetta nostamassa ollut peluri palasi lomalle Suomeen suorastaan ylpeänä.

– Tulin Turkuun leuhkimaan, että nyt pelataan ensimmäisessä divisioonassa. Kesällä näin kuitenkin asemalla L’Équipe -urheilulehden, jossa luki, että joukkueemme valmentaja oli lahjonut viimeisen vastustajamme maalivahdin. Emme sitten nousseetkaan ja valmentaja sai elinikäisen toimitsijakiellon, puhisee Lehtovirta vieläkin vähän kärttyisänä.

Hän palasi vielä Red Stariin, mutta touhu oli muuttunut huonompaan suuntaan.

– Ei ollut enää mieltä jatkaa siellä. Ei siitä mitään tullut. Kun tulin ensimmäiselle lomalle Suomeen, en enää palannut Ranskaan.

Paluu
maajoukkueeseen

Ranskan reissun jälkeen Lehtovirta palasi Turkuun ja tällä kertaa TPS:n riveihin. Lehtovirta pelasi vielä useamman vuoden Turussa paikallisissa seuroissa.

Myös Suomen maajoukkueen ovet avautuivat uudelleen, sillä ammattipelaajan status oli estänyt Lehtovirtaa pelaamasta maajoukkueessa Ranskan pelivuosina. Kaikkiaan hänelle kertyi 44 A-maaottelua. Pelejä olisi voinut olla taitojen puolesta enemmänkin.

– Silloin ei pelattu kuin 3-4 maaottelua vuodessa. Lähinnä muita Pohjoismaita vastaan. Parhaina vuosinani en edes saanut pelata maajoukkueessa.

Suomen palloliitto muisti jalkapallolegendaa viime vuonna kahdella eri kunnioituksenosoituksella. Lokakuussa Lehtovirta valittiin Suomi-Unkari-ottelun yhteydessä A-maajoukkueen gladiaattoriksi yhdessä maalivahti Antti Niemen kanssa.

Vielä suurempaa kunniaa Lehtovirralle myönnettiin marraskuussa, kun hänet valittiin kotimaisen jalkapallon Hall of Fameen.

Turun Sanomat
JUUSO HÄMÄLÄINEN

Kirjoittaja: tsfutis
Jaa: