markkula

Niko Markkula vallannut Interissä heti ison roolin​

21.4.2017 - 6:00 Tagit:, , , , , , , , , , ,

JJK:sta talvella kahden vuoden sopimuksella Interiin siirtynyt Niko Markkula on noussut nopeasti turkulaisjoukkueessa isoon rooliin.

Oikeana laitalinkkinä tai oikeana puolustajana yleensä pelaava Niko Markkula, 26, on urheilijaperheestä, sillä hänen pikkusiskonsa Heta Markkula, 19, pelaa naisten liigaa Jyväskylän Pallokerhossa ja hänen pikkuveljensä Samu Markkula, 22, jääkiekon Mestistä Kokkolan Hermeksessä.

Niko Markkulakin pelasi jääkiekkoa JyPissä aina 16-vuotiaaksi asti, kunnes hänen lajikseen valikoitui lopullisesti jalkapallo, kun hänen mukaansa pelikaverit kasvoivat hänestä liikaa ohi.

Esimerkiksi NHL-pelaaja Sami Vatanen on Markkulan vanhoja joukkuetovereita kiekossa. Markkula on harrastanut suhteellisen vakavasti nuorena myös tennistä ja telinevoimistelua.

Markkulan ei kuitenkaan ole tarvinnut katua lajivalintaansa, sillä hän kuuluu tällä hetkellä jo liigan eliittiin.

– Suomessa ei ole tällä hetkellä parempia laitapakkeja kuin Niko, joka on ensinnäkin erittäin nopea. Hän on myös hyvä pallon kanssa. Persoonanakin Niko on loistava, kehuu Interin päävalmentaja Shefki Kuqi.

Markkula ehti pelata JJK:ssa 84 liigaottelua, ja nyt hänen tililleen on tullut kaksi liigapeliä lisää Interin avauksessa.

– Olemme molemmissa otteluissa pystyneet ihan hyvin toteuttamaan pelitapaamme. KuPS-pelissä oli vain epäonnea, kun ”Pänä” (Henri Lehtonen) ja ”Arska” (Ari Nyman) loukkaantuivat. Se sotki peliämme, emmekä saaneet enää rakenneltua peliämme niin paljon alakerran kautta, sanoo Markkula, joka joutui Kuopiossa kesken pelin toppariksi.

Tänäänkin IFK Mariehamnia vastaan Markkula saattaa pelata topparina, sillä Nymanin ja Kosta Manevin pelaaminen on hyvin epävarmaa. Interin puolutuslinjasta saattavat olla pois myös Lehtonen ja Petros Kanakoudis, joten Kevin Mombilo noussee myös avaukseen. Loukkaantuneista vain Lucas Garcia vannoikin olevansa taas pelikunnossa.

– Jo talvella pelasin topparina muutamissa peleissä, kun porukkaa oli poissa. Sekään pelipaikka ei ole minulle ihan vieras, sillä pelasin vielä B-junioreissa topparina, muistelee Markkula.

– Lähdin Jyväskylästä hyvin päättäväisenä hakemaan Interistä avauksen paikkaa. Talvi treenattiinkin kovaa ja pelit menivät hyvin. Nyt olisi tarkoitus kerätä hedelmiä hyvin tehdystä työstä.

Suomen ulkopuolella Markkula pelasi jo kaudella 2012, jolloin hän oli Ruotsin kolmannen sarjatason Eskilstunassa.

– Joukkue siellä oli vähän sellainen puuhastelujengi. Porukka tuli treeneihin illalla suoraan töistä. En halunnut vielä siirtyä harrastelijaksi ja työelämään, joten palasin Suomeen, vaikka pari Superettanin seuraa olikin kiinnostunut minusta.

Markkula onkin täysipäiväinen jalkapalloilija, vaikka Jyväskylässä hän opiskeli pelaamisen ohella kahdessa vuodessa merkonomiksi.

Markkula on nopea ja röyhkeä pelaaja, mutta hän itse sanoo niin, että häneltä paljon löytyy vielä paljon kehitettävääkin.

– En ole hirveän isokokoinen, joten kaksinkamppailuvoimassa on paranettavaa. Pääpallot ja vasen jalka ovat myös jonkinlaisia heikkouksiani. Laukaukseni on hyvä, mutta sitä pitäisi vain päästä käyttämään enemmän.

Markkulan luonteesta kertoo paljon taas se, että vaikka hän on joukkueessa uusia kasvoja, hänen lähipiiriinsä kuuluvat jo nyt Inter-ikonit Timo Furuholm, Henri Lehtonen, Ari Nyman ja Mika Mäkitalo.

Markkula debytoi aikoinaan liigassa huhtikuussa 2009 JJK-paidassa nimenomaan Kupittaalla ja Interin rakasta paikalliskilpailijaa TPS:aa vastaan.

– Peli meni silloin niin jännittäessä, että en muista siitä enää mitään. En edes lopputulosta.

Inter–IFK Mariehamn tänään klo 18.00 Kupittaalla.

Niko Markkula

– Syntynyt 27.6.1990 Jyväskylässä
– 86 liigaottelua ja 4 liigamaalia
– 2 nuorten maaottelua
– Kasvattajaseura: JJK.

Muut seurat: Äänekosken Huima, Blackbird Jyväskylä, Eskilstuna, Valkeakosken Haka, Inter–

Jari Welling
Kuva: Timo Jakonen

Kirjoittaja: tsfutis
Jaa: