KUVITUSTA STT Jalkapalloilija Eero Markkanen siirtyy espanjalaiseen Real Madridiin ///

Markkasella jo maine AIK:ssa​

28.5.2017 - 6:03 Tagit:, , ,

Eero Markkanen on tehnyt alkukaudesta Allsvenskanissa AIK:lle vasta yhden maalin, mutta hänestä tuli jo kaudella 2014 AIK:ssa eräänlainen kulttipelaaja, ennen kuin hän siirtyi Espanjaan. Hän palasi AIK:hon marraskuussa 2015.

Hyökkääjä Eero Markkanen, 25, on peliuransa aikana jo toista kertaa Ruotsin Allsvenskanissa pelaavassa Solna AIK:ssa.

– Tykkään olla tässä seurassa. Joukkue ja sarja ovat hyviä. Olen päässyt pelaamaan avauksessa säännöllisesti ja toivottavasti pääsen jatkossakin, sanoo Markkanen Karlbergissä AIK:n harjoituskeskuksessa.

– Tällä seuralla on aina minimitavoitteena olla vähintään kolmen joukossa. Olemme nytkin mestaruustaistossa mukana, mutta sarjajohtaja Malmö FF pitäisi voittaa maanantaina.

197-senttinen Markkanen on jo kokonsa takia hyvä target-hyökkääjä, mutta hänen roolinsa AIK:ssa on tullut entistä monipuolisemmaksi.

– Roolini on muuttunut, ja minulta odotetaan enemmän syvyysjuoksuja. Yritämme venyttää linjaa sitä kautta. Nopeuteni riittää hyvin. Emme ole päästäneet viidessä viimeisessä pelissä omiin maaliakaan, ja meillä hyökkääjillä on ollut rooli siinäkin, vaikka isoin kiitos kuuluu puolustajillemme.

Markkasella on AIK:n kanssa sopmustaan jäljellä vielä kuluva ja ensi kausi. Ennen paluutaan AIK:hon Markkanen oli Real Madridin kakkosjoukkueessa Castillassa 2014–15.

– Sain Espanjasta hyvää kokemusta. Vähän aikaa meni sopeutua sinne, mutta sitten alkoivat hommat sujua, kunnes tuli loukkaantuminen. Eihän se reissu sen takia mennyt ihan niin kuin olisin halunnut.

Markkanen ehti kaikesta huolimatta olla Zinedine Zidanen valmennuksessa, joten paljon tarttui jyväskyläläisen matkaan.

– Zidane on erittäin vaativa valmentaja pelaajilleen. Pitkän uran itsekin pelanneena hän tiesi juuri sellaiset harjoitteet, mistä pelaajatkin pitivät. En kuitenkaan tiedä varmasti, toimisivatko Zidanen metodit myös muualla kuin Espanjassa.

Markkanen on esiintynyt AIK:ssa siihen malliin, että hän saanee kutsun Suomen A-maajoukkueseen, kun ”Huuhkajat” kohtaavat kesäkuun alussa Liechtensteinin Turussa ja Ukrainan Tampereella.

– Toivottavasti olen mukana ja saan myös kunnon sauman pelata.

AIK:ssa taannoinen ottelumanipulaatioyritys IFK Göteborg -pelin yhteydessä on vaikuttanut AIK:n pelaajien mielialoihin, mutta asia on pystytty käsittelemään ammattimaisesti.

– En halua sanoa asiasta sen enempää kuin, että harmillinen juttu kaiken kaikkiaan.

Markkanen asuu Solnassa, ja asuminen Ruotsissa on helppoa.

– Täällä on hyvin samanlainen kulttuuri kuin Suomen puolella. Espanja oli ihan toinen maailma.

Markkasen pikkuveli Lauri Markkanen on ollut paljon julkisuudessa, koska hänen peliuransa Yhdysvalloissa on ottanut hyvin tuulta alleen.

– Ei harmita yhtään, että en valinnut koripalloa lajikseni. Olen seurannut Laurin tekemisiä aktiivisesti. Minäkin hieman jännitän, minne hän lopulta päätyy. Laurin menestyksen takana on ihan järjetön läpivuotinen harjoittelu.

Vaikka Markkaset ovat jyväskyläläisiä, heidän isänsä Pekka Markkanen aloitti koripallouransa aikoinaan Porissa. Heidän äitinsä on puolestaan lähtöisin Lappeenrannasta.

Eero Markkanen on JJK:n kasvatti.

– Minulle on iso asia, että kasvattajaseurani on takaisin liigassa. Seuraan tarkkaan heidän pelejään.

Jyväskylään Markkanen saattaa ehtiä seuraavan kerran Allsvenskanin kesätauon aikana.

– Kolmen pelin jälkeen alkaa käytännössä kuukauden mittainen sarjatauko alle 21-vuotiaiden EM-kisojen takia. Europelimme alkavat juhannuksen jälkeen, joten se lyhentää AIK:n taukoa. Eurooppa-liigassa olisi kahdelta ensimmäiseltä kierrokselta mentävä ilman muuta jatkoon.

Jari Welling

Kirjoittaja: tsfutis
Jaa: