LKS 20161111 - Maalivahti Lukas Hradecky Suomen jalkapallomaajoukkueen harjoituksissa Ukrainan Odessassa 11. marraskuuta 2016. Suomi kohtaa Ukrainan MM-karsintaottelussa lauantaina. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Eremenko poissa myös puheista

11.11.2016 - 20:22 Tagit:, , , , , , , , , , , , ,

Roman Eremenkon kohtalo oli vain arvailtavissa, kun Suomen jalkapallomaajoukkue otti perjantaina ensikosketustaan lauantai-illan MM-karsintanäyttämöön Ukrainan Odessassa. Vaikka epävarmuus Eremenkosta olikin tietyllä tavalla aistittavissa, oli joukkueessa tehty kuitenkin ”tietoinen” päätös asian suhteen.

– Ollaan oltu puhumatta hänestä, se on ihan tietoinen valinta. Kaikki tietävät, mitä Roman meille merkitsee, ja hän pystyy tekemään meistä paljon paremman joukkueen. Mutta on turha puhua pelaajista, jotka eivät ole täällä, maalivahti Lukas Hradecky sanoi.

Euroopan jalkapalloliiton Uefan asettamassa väliaikaisessa pelikiellossa olevan Eremenkon on huhuttu saavan jopa kahden vuoden pelikiellon. Päätöstä asiassa odoteltiin jo perjantaina, mutta ratkaisu saattaa venyä maanantaihin.

Eremenkon pitkä poissaolo veisi maajoukkueelta sen kirkkaimman tähden ja voisi pahimmassa tapauksessa tuhota hänen pelaajauransa. Ongelmat Suomen keskikentällä eivät kuitenkaan rajoitu Eremenkoon, sillä poissa ovat myös tuoreet loukkaantujat Perparim Hetemaj ja Rasmus Schüller Tim Sparvin ohella. On siinä päävalmentaja Hans Backella miettimistä.

– Tämä on tilanne. On vain löydettävä muita vaihtoehtoja, Backe kuittasi.

Yhtenäisesti mukana

Pähkäilyt eivät jää keskikentälle, sillä heikosti karsinnat avanneella Suomella on aukkoja läpi kentän – ykkösvahti Lukas Hradeckyä lukuun ottamatta. Backen usko siipirikkoon miehistöönsä ei kuitenkaan horju: hän saarnaa tuttua mantraansa kovasta työstä ja tarkasta pelaamisesta.

– Tärkeintä on pysyä tiiviin yhtenäisenä, vakaana läpi koko 90-minuuttisen. On pysyttävä mukana pelissä, jotta sen voi voittaa.

– Joskus sinut pakotetaan puolustamaan, vaikka se ei olisikaan lähtökohtasi peliin. Ukrainalla lienee pallonhallinta. Meidän on huolehdittava hyökkäyspään erikoistilanteista, ne ovat tärkeitä. Mutta tärkeintä on, että annamme itsellemme mahdollisuuden pysymällä mukana pelissä.

Niklas Moisanderin poissaolo näkyy puolustuksessa, mutta komean kauden Ruotsissa pelannut nuori Sauli Väisänen ja loukkaantumisensa selättänyt Joona Toivio ovat käyttökelpoisia Paulus Arajuuren rinnalle Suomen alakertaan. Ukrainan vaarallisia laitamiehiä vastaan riittää toppareilla kiirettä, samoin kuin laitapakeilla.

– Tunnemme Ukrainan hyvin. Nyt katsotaan sitten kuinka selviämme heistä. Heillä on kolme avainpelaajaa: keskikentän Taras Stepanenko ja laidat Jevhen Konopljanka ja Andri Jarmolenko. Heidät on saatava kuriin, muuten olemme pulassa, Backe mietti.

– Paljon riippuu etenkin siitä, kuinka saamme Stepanenkon kuriin. Jos hän pääsee hallitsemaan peliä, he saavat pelaajia ylös ja meidän on vajottava alas, Backe pohjusti vielä odotettavissa olevaa puolustustaistelua.

Voitotonta vuotta voittamaan

Backella on lauantaina mahdollisuus “yltää” saavutukseen, joka on varsin harvinainen jopa Suomen maajoukkuehistoriassa. Jos Ukraina ei kaadu, on Backella ja Suomella takanaan voitoton vuosi.

Ja vaikka tasapeli olisikin ennakkoasetelmiin nähden kuin voitto, voitottoman vuoden välttämisen lisäksi voittoa vaatii myös MM-karsinnan elossa pitäminen.

Ja jossain toiveita elättelee maajoukkueen suhteen myös Roman Eremenko, luultavasti seuratessaan jonkin kanavan kautta Suomen peliä. Suomen, jonka paitaan hän ehkä joskus palaa. Toivottavasti.

STT–JANNE LEHIKOINEN
KUVA: LEHTIKUVA

Kirjoittaja: tsfutis
Jaa: