LKS 20160805 ESA202; TOPSHOT - Brazil player Neymar (R) vies for the ball with South Africa player Abbubaker Mobara, during the Rio 2016 Olympic Games First Round Group A men's football match Brazil vs South Africa, at the Mane Garrincha Stadium in Brasilia on August 4, 2016. / AFP / EVARISTO SA - LEHTIKUVA / AFP

Brasiliassa toivotaan olympiajalkapallosta lohtua huoliin

9.8.2016 - 15:18 Tagit:, ,

Brasilian on voitettava olympialaisten miesten jalkapalloturnaus. Brasilia tarvitsee mestaruustarinan, jotta moniongelmainen maa saisi lohtua huoliinsa. Näin sanoo brasilialainen televisiotoimittaja Raphael Perachi Vieira.

– Mestaruus tekisi hyvää maallemme. Tarvitsisimme olympiakullan Brasilian yleisen mielialan kohottamiseksi, suurelle TV Globo -kanavalle työskentelevä Vieira toteaa.

Tällä haavaa jalkapallokentälläkin näyttää Brasilian kannalta huonolta. Isäntämaa on nuhjannut kaksi maalitonta tasapeliä olympiaturnauksen alkulohkossa, ja päävalmentaja Rogerio Micale on pyytänyt vaisuja esityksiä anteeksi kansalta. Tyytymätön kotiyleisö on buuannut omilleen ja on ryhtynyt kannustamaan peleissä vastustajia.

– Emme ole pystyneet parhaimpaamme, ja pelimme turhauttaa kannattajia, Micale vaikeroi Sky Sportsin mukaan.

Tilanne sinänsä ei ole uusi. Brasiliassa jalkapallomaajoukkueelta odotetaan aina voittoja ja mestaruuksia. Ja aina pelkkä voittokaan ei kelpaa, jos esitys on jäänyt pelillisesti vaisuksi.

– Jos voitamme vaikkapa jonkun alkusarjapelin 2–0, mutta suoritus ei ole pelillisesti hyvä, niin kritiikki saattaa olla kovaa. Usein ihmiset kokevat, että pelin täytyy olla myös viihdyttävää, Vieira toteaa.

MM-kotikisojen nöyryytys painolastina

Paine Brasilian maajoukkuetta kohtaan on ollut viime vuosina kasvamaan päin. Pari vuotta sitten MM-kotikisoissa Brasilia koki ennen näkemättömän nöyryytyksen, kun Saksa rökitti sen välierässä 7–1. Isäntämaa jäi lopulta neljänneksi.

– Jossain muussa maassa esimerkiksi arvokisojen pronssista voitaisiin iloita, mutta täällä sellaisesta suututaan, Vieira hymähtää.

Olympiaturnauksessa kaiken keskiössä on tähtipelaaja Neymar, jonka harteille on jälleen kasattu odotukset Brasilian palauttamisesta jalkapallon huipulle.

– Tasapeli tuntui häviöltä. Meidän täytyy voittaa, tiedämme vastuumme, Neymar totesi olympialaisten avausottelun jälkeen ESPN:n mukaan.

Vaikka pelit ovat sujuneet ala-arvoisesti, uskoo televisiotoimittaja Vieira valtaosan brasilialaisista yhä ”rakastavan ja kunnioittavan” Neymaria.

”Supertärkeää”

Vieiran mukaan jalkapallo on olympialajeista selvästi suosituin Brasiliassa. Sitä seurataan televisiosta ja stadioneilla. Jalkapallosta myös puhutaan eniten kansan keskuudessa. Vieira arvioi, että toisena suosiossa on lentopallo.

– Olympialaisten jalkapalloturnausta pelataan useassa kaupungissa ja siihen on syynsä. Jalkapallo kiinnostaa eri puolilla maatamme.

Vieiran mukaan suuri osa brasilialaisista haluaa, että maa tunnetaan nimenomaan taitavista jalkapalloilijoistaan ja menestyvästä maajoukkueestaan.

– Olemme moninkertaisia maailmanmestareita, mutta olympiakulta puuttuu. Niinpä ihmiset haluavat voiton olympialaisista, jottei muualla ajateltaisi, ettemme pysty siihen. Voitto olisi supertärkeä meille.

Brasilian miesten jalkapallomaajoukkue viime vuosien arvokisoissa:

– Copa America Centenario 2016: Ei päässyt alkulohkosta pudotuspeleihin
– Copa America 2015: Putosi puolivälierässä
– MM-kisat 2014: Neljäs
– Olympialaiset 2012: Hopeaa
– Copa America 2011: Putosi puolivälierässä
– MM-kisat 2010: Putosi puolivälierässä

STT–TUOMAS ARKIMIES

Kirjoittaja: tsfutis
Jaa: