Welling

Toimitusjohtaja Mattsson on todellinen Herr Grönvitt​

10.3.2017 - 14:07

IFK Mariehamnin toimitusjohtaja Peter Mattsson on todellinen Herra Vihreävalkoinen, Herr Grönvitt, joka on palvellut seuraa vuosikymmeniä. Ruotsiksi sanottuna: Han älskar Grönvitt.

Nyt 57-vuotias Mattsson liittyi IFK Mariehamniin jo seitsemänvuotiaana, joten hän on edustanut seuraa 50 vuotta.
Vaikka IFK on yleisseura, Mattsson on toiminut ennen kaikkea seuran jalkapallopuolella. Pelaajana hän kävi läpi kaikki seuran juniori-ikäluokat, ennen kuin hän nousi edustusjoukkueeseen 1970-luvulla. Hän ehti pelata edustusjoukkueessa 175 ottelua, ennen kuin Mattsson siirtyi seuran johtotehtäviin.

Ensin Mattsson oli seuran hallituksen rivijäsen, mutta pian hänestä tehtiin puheenjohtaja 13 vuodeksi. Kun IFK nousi liigaan 2005, seuran luottomies istutettiin kaksoisrooliin toimitusjohtajan paikalle. Mattsson on ollut nyt IFK:n toimitusjohtajana jo 12 vuotta.

Mattsson vastaa sekä sponsorien hankinnasta että pelaajasopimuksista. IFK:ssa vain entinen päävalmentaja Pekka Lyyski on ollut lähelläkään yhtä merkittävässä roolissa kuin Mattsson. Mattssonin ja Lyyskin yhteistyö toimi pitkään niin hyvin, koska he pelasivat jo aikoinaan yhtä aikaa seuran edustusjoukkueessa.

Lyyski on kotoisin Kokkolasta, ja suomea osaavana hän hoiti pitkään seuran yhteydet mantereen puolelle. Suomen kieltä vain vähän osaava Mattsson puolestaan on ollut tärkeässä roolissa ennen kaikkea suhteissa Ahvenanmaalle, Ruotsiin ja muualle maailmaan.

Mattsson on myös se mies, joka pitää siitä huolen, että mestaruuden jälkeen vauhti IFK:ssa ei kasva liian suureksi. Mattsson sanookin, että esimerkiksi viides sija kaudella 2017 ei olisi IFK:lle mikään katastrofi.

IFK:n junioripuoli on eriytetty edustusjoukkueesta hallinnollisesti, mutta Mattssonin mukaan junioripuoltakin tuetaan merkittävästi. Esimerkiksi päätoimisia juniorivalmentajia on palkattu lisää. Jalkapallo on Ahvenanmaalla ylivoimaisesti urheilulaji numero yksi, joten IFK haalii saaren parhaat kyvyt puoleensa.

IFK:n mestaruus onkin tehnyt koko saarelle valtavasti hyvää peeärrää. HJK:n mestaruus ei kiinnosta maailmalla ketään, mutta IFK:n ykköstila sai julkisuutta Yhdysvaltoja ja Aasiaa myöden.

Kirjoittaja: Jari Welling
Jaa: