Welling

MM-tilastot ovat aika yksipuolista luettavaa

10.6.2014 - 7:05

Kun hyvät ihmiset lyötte vetoa tulevasta maailmanmestarista, muistakaa fanittamisenne keskellä se tyly tosiasia, että vaikka Brasiliassa käynnistyvät torstaina jo kautta aikain 20. MM-kisat, voittopokaalia on toistaiseksi nostellut ylös historian saatossa vain kahdeksan eri kansakuntaa.

Ja nuo kahdeksan maata ovat tälläkin hetkellä Fifa-rankingissa Ranskaa lukuun ottamatta kaikki yhä kymmenen joukossa.

Ja sekin yksinkertainen fakta kannattaa muistaa, että Amerikan mantereilla toistaiseksi pelatuissa seitsemissä MM-kisoissa voittaja on aina ollut eteläamerikkalainen joukkue.

Todennäköisyyksien takia laittaisinkin rahani likoon joko Brasilialle tai Argentiinalle. Jos ylipäänsä harrastaisin uhkapelaamista, sijoittaisin mieluummin jopa Uruguayhyn, Chileen tai Kolumbiaan kuin esimerkiksi Hollantiin tai Norsunluurannikkoon.

Vaikka ei ole siis tilastollisesti kovinkaan todennäköistä, että MM-voittajien listaan saataisiin jokin uusi maa, siitä huolimatta Brasiliassa on mukana muutama joukkue, jotka voivat yllättää. Esimerkiksi Belgiassa, Sveitsissä ja jopa Kolumbiassa on potentiaalia, vaikka Radamel Falcao ei MM-kisoissa pelaakaan.

Sekin muuten kannattaa vielä muistaa, että näissä MM-kisoissa on mukana vain yksi ensikertalainen: Bosnia ja Hertsegovina.

MM-karsintoihin osallistui peräti 202 maata, mutta itse MM-kisoihin 32 kisamaan joukkoon selviytyi todellakin 31 sellaista maata, joilla on MM-ympyröistä jo ennestään tuntumaa.

Älkää siis enää ihmetelkö, miksei Suomi ole taaskaan mukana. Ylipäänsä pohjoismaista väriä on vain erotuomareissa. Viimeksi MM-kisat pelattiin ilman Pohjoismaita Espanjassa 1982.

Ajat muuttuvat. Viimeksi kun MM-kisat olivat Brasiliassa 1950, Ruotsi oli peräti kolmantena.

Nyt sekä Ruotsissa että Suomessa saamme tyytyä jännittämään sitä, saako melkein oma poikamme Miiko Albornoz Inola Chilen paidassa peliaikaa.

Kirjoittaja: Jari Welling
Jaa: