Welling

Albania on toisenlaisten sankarien maa

11.6.2016 - 5:59

Lauantai-iltapäivän Albania-Sveitsi-ottelu sopii kuin nenä päähän nimenomaan entiseen kaivoskaupunkiin Lensiin. Victor Hugon klassikko Kurjat kuvailee mennyttä aikaa juuri Lensin kaltaisissa vanhoissa teollisuuskaupungeissa, jossa ei ole juurikaan tarjolla elämän valopilkkuja. Nykyään Lensissa on tosin esimerkiksi Louvren sivumuseo.

Sveitsi on niin sanotusti kermaperseinen kansakunta, joka sopisi paremmin pelaamaan esimerkiksi hienostuneeseen Pariisiin, mutta Albania on Euroopan todellinen kerjäläispoika. Juuri kuin Ranskan mittapuulla kaivoskaupunki Lens. Albanian mukanaolo EM-kisoissa onkin kuin H.C Andersenin sadusta Ruma ankanpoikanen. Albania pääsi EM-kisoihin pitkälti siksi, että sen skandaalinkäryinen EM-karsintaottelu Serbiaa vastaan tuomittiin jälkikäteisesti 3–0-voitoksi.

Albanian joukkueessa pelaa useita kosovolaistaustaisia pelaajia, joten Suomessakin Albanian EM-urakkaa seurataan monessa maahanmuuttajaperheessä tarkasti. Esimerkiksi Suomen A-maajoukkueen Perparim Hetemaj on kertonut avoimesti kannattavansa EM-kisoissa Albaniaa.

Albanian kannalta onkin hyvä asia, että Euroopan jalkapalloliitto Uefa hyväksyi Kosovon mukaan vasta tuleviin MM-karsintoihin. Moni nyt Albanian paidassa pelaava pelaaja olisi varmasti valinnut Kosovon maajoukkueen jo aiemmin, jos se olisi ollut vain mahdollista.

Albanian tämän päivän vastustajan Sveitsin riveissä pelaa monta kosovolaistaustaista pelaajaa. Itse asiassa Xhakan veljeksistä Taulant Xhaka on tänään Albanian riveissä ja Granit Xhaka Sveitsin. Sveitsin tähtiin kuuluvalla Valon Behramilla on jopa Albanian lippu tatuoituna käsivarteensa, joten hänellä lienee ottelu on melkoinen kokemus.

Kirjoittaja: Jari Welling
Jaa: